← Nazad

Pomodoro tehnika – Kako da savladaš bilo koju lekciju u samo 25 minuta

Pomodoro tehnika – Kako da savladaš bilo koju lekciju u samo 25 minuta

avg 2022.

Ispitni rokovi, testovi i ispitivanja umeju da budu jako stresni, pogotovu ako ti treba više vremena i prostora da se skoncentrišeš na knjigu iz koje učiš. Nakon suočavanja s ovim problemom, sigurno je bilo bezbroj načina da pronađeš način da ovo prevaziđeš. Postoji veliki broj tehnika zasnovanih na naučnim istraživanjima koje će ti pomoći pri fokusu i koncentraciji.

Kao i većina studenata koji su istraživali ovu temu, probao sam nekoliko tehnika za povećanje produktivnosti i ona koja je najuspešnija bila je pomodoro tehnika.

Zbog svojih uspeha i rezultata postignutih uz pomoć ove tehnike, odlučio sam da u ovom blogu podelim sve što znam o pomodoro tehnici i pomognem te da je iskoristiš na najefikasniji način.

Šta je pomodoro tehnika?

Iako se najviše koristi pri učenju, pomodoro tehnika je zapravno metoda upravljanja vremenom. Kako odbrojavaš vreme do ispita ili kontrolnog, čini ti se kao da vreme radi protiv tebe. Upravo to je ideja pomodoro tehnike, iskoristiti da vreme radi za tebe, a ne protiv.

Tehniku je osmislio student Frančesko Sirilo 1980-ih godina. Frančesko se mučio da zadrži fokus tokom učenja pa je odlučio da posveti 10 minuta maksimalnog fokusa svom zadatku. Na stolu u kuhinji našao je kuhinjski tajmer u obliku paradajza (ital. pomodoro), po čemu se simbolično i zove tehnika. Kada je nakon 10 minuta video da je učenje bilo efikasno, odmorio je i probao ponovo. Počeo je da primenjuje pomodoro tehniku svaki naredni put, što mu je pomoglo da uspešno polaže ispite. Nakon fakluteta napisao je knjigu o ovoj metodi i objasnio glavnu vrlinu ove tehnike kao jednostavnost.

Tehniku primenjuješ tako što:

·        Pripremis spisak zadataka koje imaš i štopericu

·        Podesiš štopericu na 25 minuta i fokusiraš se na jedan zadatak, lekciju ili pasus i fokusiraš se maksimalno

·        Kada štoperica odzvoni, zabeleži svoj učinak i označi završenu fazu

·        Uživaj i odmori u 5-minutnoj pauzi

·        Nakon 4 označene faze, uzmi dužu pauzu od 15-30 minuta

Učinićeš da vreme radi za tebe tako što ćeš imati osećaj urgentnosti kada znaš da imaš 25 minuta da obaviš zadataka. S druge strane, ako razmišljaš o celom danu koji imaš ispred sebe i neograničenom vremenu koje imaš da učiš, zadatak ćeš otaljavati i na kraju dana taj zadatak neće ni biti obavljen.

Ovo je srž pomodoro tehnike, ali je pozadina primene tehnike ima 3 glavna zadatka:

1.  Razbijanje kompleksnih zadataka: Ako zadatak zahteva više od 4 faze, potrebno je podeliti ga u kraće korake. Drži se plana kako bi osigurao progres na zadatku.

2.  Mali zadaci idu zajedno: Ako zadatak zahteva jednu fazu, poveži ga sa više malih zadataka kako bi ostvario celinu.

3.  Jednom kada podesiš štopericu, ona mora da zvoni: Jedna faza je nedeljiva jedinica vremena i ne sme se prekidati, posebno ne ako bi je prekidao da proveriš poruke, mejlove ili društvene mreže.

Kada je najbolje da koristiš pomodoro tehniku?

·        Ako ti sitnice odvlače pažnju sa važnih zadataka i obaveza

·        Neprekidno radiš i nakon tačke optimalne produktivnosti

·        Imaš dosta zadataka koji ti mogu oduzeti neograničeno vreme (učenje za test ili ispit, istraživanje članak…)

·        Nisi realističan prema sebi kada je u pitanju tvoj učinak u toku jednog dana

·        Kada radiš na zadacima koji su veliki i zahtevaju podelu na više manjih zadataka

Saveti pri korišćenju pomodoro tehnike

Isplaniraj svoje faze

Odvoji 15 minuta ili koliko ti je potrebno na početku dana da napraviš listu zadataka i podeli zadatke u faze. Ovo ce ti pomoci u boljoj organizciji svog rada. Ako imas radni dan od 8 sati, trudi se da ti zadaci nisu podeljeni u više od 16 faza, ako je ovo slučaj, ostavi najmanje bitne zadatke za sutradan ili ostatak nedelje.

Eksperimentiši sa dužinom faza

Nekim poslovima kod kojih je neizostavni deo inspiracija kao što su crtanje, pisanje ili komponovanje, radne faze od 25 minuta jednostavno nisu dovoljne. Čak i učenje kod nekih dužiš lekcija ili predmeta koji su zahtevni ovakve kratke faze ne mogu doneti potpun učinak. Istraživanja nad pomodoro tehnikom pokazala su da je idealan balans rada i pauza 52 minuta rada i 17 minuta pauze. Sa druge strane neki prostiji zadaci ti neće zahtevati 25 minuta vremena pa ih možeš podeliti na faze od 5, 10 ili 15 minuta

Odmori od ekrana tokom pauza

Nije svaki odmor jednak. Ako je većina tvog rada ili učenja na računaru, probaj da u pauzi između faza ne koristiš Instagram ili TikTok. Odmori oči, ustani, protegni se. Ako radiš od kuće možeš iskoristiti ovo vreme i da posrediš ili uradiš neke manje zadatke po kući.

Rezultati

Pomodoro tehnika je jedan od najboljih metoda koje sam koristio tokom studija koje mi je pomoglo da uspešnije i manje stresno završim svoje zadatke i studentske obaveze. Čitao sam i istraživao o ovoj metodi neko vreme i uporedo je koristio. Kako sam razumevao i postajao sve bolji u korišćenju tehnike, ona mi je sve bolje rezultate donosila.

Pomodoro tehnika kao i svako drugo znanje i veština je stvar vežbe i prakse. Ja sam odlučio da se oprobam iz razloga što sam konstantno bio pod pritiskom vremena i konstantnog stresa da neću stići da završim obaveze. Nakon što sam se upoznao s ovom tehnikom, svakom životnom problemu pristupam na sličan način: delim ga na manje celine i rešavam jednu po jednu.

Moj savet je da probaš pomodoro tehniku i vidiš njene rezultate. Možda će ti biti potrebno neke vreme da se navikneš,  ali uz konstantno vežbanje i posvećenost, vrlo brzo možeš doći do rezultata.

Da li ti koristiš neku tehniku koja ti pomaže pri učenju? Isprobaj pomodoro i javi nam svoj utisak!

Preporučeni članci

Kako započeti učenje?

mar 2024.

Kako započeti učenje?

Ispitni rokovi, testovi i ispitivanja umeju da budu jako stresni, pogotovu ako ti treba više vremena i prostora da se skoncentrišeš ...

Introvertna deca – pomozite im da vide da nema ništa loše u tome

jan 2024.

Introvertna deca – pomozite im da vide da nema ništa loše u tome

Ispitni rokovi, testovi i ispitivanja umeju da budu jako stresni, pogotovu ako ti treba više vremena i prostora da se skoncentrišeš ...

RASUTA PAŽNJA – DA LI VAM JE TO POZNATO?

nov 2023.

RASUTA PAŽNJA – DA LI VAM JE TO POZNATO?

Ispitni rokovi, testovi i ispitivanja umeju da budu jako stresni, pogotovu ako ti treba više vremena i prostora da se skoncentrišeš ...

Zanimanja budućnosti

okt 2023.

Zanimanja budućnosti

Ispitni rokovi, testovi i ispitivanja umeju da budu jako stresni, pogotovu ako ti treba više vremena i prostora da se skoncentrišeš ...

Podeli na mrežama