← Nazad

Najpopularniji programski jezici za naučiti u 2022.

Najpopularniji programski jezici za naučiti u 2022.

jun 2022.

Za sve vas koji bi želeli da uplovite u programerske vode, a da u celom procesu ne izgubite glavu – sastavili smo listu 6 najpopularnijih programskih jezika.

Podatke o najrelevantnijim programskim jezicima preuzeli smo pravo iz epicentra IT zajednice – Stack Overflow-a, javne platforme koja opslužuje 100 miliona ljudi svakog meseca, što je čini jednom od najpopularnijih veb sajtova na svetu. 

Na vašem putu do IT industrije, Stack Overflow može biti koristan saputnik. Osnovna misija njihove platforme je da omogući ljudima da postave pitanja, nauče i podele tehničko znanje.

Vreme je da se pozabavimo glavnom temom ovog bloga – kratkim opisom, kao i namenom svakog od trenutno najtraženijih programskih jezika.

JavaScript

JavaScript je, devetu godinu zaredom, najčešće korišćeni programski jezik. 

On je skriptni programski jezik (programski jezik čiji se kod najčešće izvršava interpretiranjem). A možemo slobodno reći i da je JavaScipt veb programski jezik.

U izveštaju StackOverflow-a stoji podatak da je u 2021. godini JavaScript koristilo skoro 69% developera.

Ova brojka nam poručuje jednu veoma bitnu stvar  – JavaScript nikako ne može biti pogrešan izbor za početnika.

Hajde još da vidimo za šta se ovaj jezik najčešće koristi. 

JavaScript se prvenstveno koristi za frontend programiranje, kada mu je namena da sajtove i aplikacije učini dinamičnim i interaktivnim

Server Side JavaScript (SSJS) je proširena verzija JavaScript-a koja omogućava pozadinski pristup bazama podataka, sistemima datoteka i serverima. Radno okruženje u kojem se koristi proširena verzija JavaScript-a je Node.js.

Za početnike, JavaScript je poprilično intuitivan jezik. Istina je da je ozloglašen u zajednici developera zbog svoje složenosti, ali… dok stignete do zahtevnijih stvari, nećete više biti početnik.

Ukoliko tek ulazite u svet programiranja i želite da naučite JavaScript, prva stanica je naravno njihov sajt i resursi za učenje koji vas tamo čekaju.

HTML/CSS

Ok, HTML i CSS tehnički nisu programski jezici. Međutim, ako ste zainteresovani za veb razvoj, ovo bi trebalo da budu prva dva jezika koja ćete naučiti pored JavaScript-a. Ionako ne možete da napravite bilo šta na vebu bez barem nekog znanja HTML-a.

U 2021. godini skoro 56% developera se izjasnilo da koristi HTML/CSS.

HTML je jezik koji definiše sadržaj i strukturu veb stranica i on je, zapravo, Markup jezik. Kada gledate veb stranicu, zapravo gledate u tumačenje HTML datoteke vašeg internet pretraživača. CSS je prateći jezik koji definiše stil stranice – to je ono zbog čega veb stranice izgledaju “lepo”. 

Vreme je da damo i definiciju Markup jezika – računarski jezik koji koristi tagove (oznake) za definisanje elemenata unutar dokumenta. Markup datoteke sadrže standardne reči, a ne tipičnu programsku sintaksu, što ih čini “čitljivim” ljudima. 

Učenje HTML-a i CSS-a je odličan način da steknete osećaj kako izgleda kodiranje veb sajta bez da se obavežete na učenje nekog “celovitog” programskog jezika.

Ako se i dalje premišljate da li je učenje programskog jezika za vas, savetujemo vam da prvo date šansu HTML-u i CSS-u i ukoliko nakon nekoliko dana učenja shvatite da to i nije tako strašno, onda razmislite o uvodnom kursu za JavaScript. 

Python

Python je u 2021. zamenio mesta sa SQL-om i tako postao treći najpopularniji programski jezik. 

Doduše, rezultati ankete koja je sprovedena isključivo među developerima ga stavlja na četvrto mesto.

Ono što je važno je da Python ima dosta kvaliteta koji ga čine savršenim jezikom za početnike.

Zašto?

Python je jezik opšte namene sa sintaksom koja je veoma jednostavna i lako “svarljiva” u poređenju sa drugim programskim jezicima. Proces učenja ide relativno brzo, pa je i rad na prvim “projektima” moguć u kratkim vremenskim periodima.

Još jedna prednost ovog jezika je što može da bude proširen i tako upotrebljen za… skoro sve. Razvoj softvera, analizu podataka, mašinsko učenje, server-side web development i još mnogo toga.

SQL

SQL je skraćenica za Structured Query Language i možemo ga definisati kao  standardni programski jezik za upravljanje relacionim bazama podataka.

SQL, za razliku od drugih programskih jezika, ne služi za “pravljenje” stvari, već ima dosta određenu, odnosno specifičnu svrhu.

Ako je vaša primarna želja da radite sa bazama podataka ili bilo koju vrstu posla koji uključuje skladištenje, preuzimanje i analizu podataka, onda je definitivno dobar izbor da krenete sa učenjem SQL-a.

Jasno je da su u 21. veku podaci SVE. Analiza podataka i upravljanje podacima postaju sve traženiji skill-ovi u poslovnom svetu. 

Java

Java je još jedan široko rasprostranjeni programski jezik opšte namene koji je odličan za početnike. Ne samo da je učenje Jave odličan uvod u umetnost i nauku programiranja, Java je i jedan od najtraženijih jezika u kompanijama svih veličina, što ga čini solidnom osnovom za karijeru u IT-u.

U 2021. godini, u anketi koju sprovodi Stack Overflow, 34.51% developera se izjasnilo da se služi Javom. 

Java Virtual Machine omogućava Javi da funkcioniše na praktično bilo kom hardveru i operativnom sistemu, pa onda ne čudi činjenica da je jedan od najčešće korišćenih programskih jezika na svetu.

Najčešće se koristi za backend softverskih aplikacija (od velikih poslovnih aplikacija do mobilnih aplikacija).

Fun fact: Operativni sistem Android OS je zasnovan na Javi.

Kada već pričamo o mobilnim aplikacijama, još jedan jezik koji je vredan pomena je Swift

Swift je intuitivan programski jezik koji je kreirao Apple za pravljenje aplikacija za iOS, Mac, Apple TV i Apple Watch.

Ako mislite da je pravljenje aplikacija nešto što biste želeli da radite – naučite Swift. Dobra stvar je što je Swift kreiran sa idejom da bude prvi jezik za nekoga ko tek ulazi u svet programiranja. 

Za one koji žele da krenu sa učenjem ovog jezika, Apple je kreirao SwiftPlayground – aplikaciju za iPad i Mac.  

C#

Čak 27.86% ispitanika se, u već pomenutoj anketi, izjasnilo da koristi ovaj jezik.

Hajde prvo da objasnimo razlike i povezanost C, C++ i C# programskog jezika.

C

Uprkos tome što je objavljen pre 44 godine, programeri ga i dalje koriste za operativne sisteme, kernele (kernel je program u srži operativnog sistema koji ima potpunu kontrolu nad svime u sistemu), hardverske drajvere i aplikacije koje su napravljene i moraju da rade pomoću “starijeg” koda.

Veliki broj programera koji pripadaju staroj gardi će predložiti C kao najbolji programski jezik za početnike jer se toliko novijih jezika izgrađuje na osnovu njega.

Da li su u pravu?

Istina je da će vam učenje ovog jezika pomoći da izgradite bolju osnovu i zato će vam, na duge staze, C biti od velike koristi.

Za sve one koji žele da zarone u tehničku stranu stvari i zaista razumeju kako njihovi programi funkcionišu, C je najbolja opcija.

C++

C++ je razvijen kao proširenje programskog jezika C. Glavni cilj je bio da se poboljša C i doda mogućnosti objektno-orijentisanog programiranja bez žrtvovanja brzine ili efikasnosti.

Mnogo je lakše razumeti C++ ako već imate solidnu osnovu u programskom jeziku C; međutim, i dalje možete naučiti C++ kao svoj prvi jezik ako želite da uskočite pravo u objektno-orijentisano programiranje.

I konačno stižemo do programskog jezika C#, odnosno C sharp. 

C# je razvio Microsoft za rad na svojoj .NET platformi za Windows aplikacije. C# je i dalje veoma čest u desktop aplikacijama, a poznat je i po tome što je jezik Uniti game engine-a.

To znači da će oni koji su zainteresovani za razvoj video igara verovatno morati da nauče C# u nekom trenutku.

Ukoliko se odlučite da C# bude vaš prvi izbor, učenja osnova programa C će vam definitivno olakšati da brže savladate i C# jer ćete već biti upoznati sa sintaksom C porodice programskih jezika.

Na listi pre C# su se još našli i Node.js i Typescript, ali smo ih za potrebe ovog bloga s razlogom preskočili. Svakako, nakon što uronite u svet programiranja, zagarantovano je da ćete se susresti barem sa jednom od ovih tehnologija.

Važna napomena! 

Istina je da biranje prvog programskog jezika može izgledati kao zastrašujuća odluka.

Ali, dobra vest je da kada steknete osećaj za jedan jezik, lakše ćete preneti svoje znanje na druge, slične programske jezike. Na primer, ako ste počeli sa učenjem C jezika, lako možete da prebacite fokus na C++, JavaScript ili PHP bez potrebe da ponovo učite gomilu novih koncepata.

Suština je da ne postoji pogrešan izbor ukoliko nemate jasnu sliku šta bi to tačno želeli da “radite”. Bitno je samo da započnete proces učenja.

A ukoliko imate jasniju sliku o tome koja vas, na primer, pozicija zanima (Full-stack developer, Back-end developer, Front-end developer, SQL developer, Data Analyst itd.) same “sile gravitacije Interneta” će vas usmeriti ka pravom putu.

Do sledećeg čitanja,

Vaš EasyPass.

Preporučeni članci

Kako započeti učenje?

mar 2024.

Kako započeti učenje?

Za sve vas koji bi želeli da uplovite u programerske vode, a da u celom procesu ne izgubite glavu – sastavili smo listu 6 najp...

Introvertna deca – pomozite im da vide da nema ništa loše u tome

jan 2024.

Introvertna deca – pomozite im da vide da nema ništa loše u tome

Za sve vas koji bi želeli da uplovite u programerske vode, a da u celom procesu ne izgubite glavu – sastavili smo listu 6 najp...

RASUTA PAŽNJA – DA LI VAM JE TO POZNATO?

nov 2023.

RASUTA PAŽNJA – DA LI VAM JE TO POZNATO?

Za sve vas koji bi želeli da uplovite u programerske vode, a da u celom procesu ne izgubite glavu – sastavili smo listu 6 najp...

Zanimanja budućnosti

okt 2023.

Zanimanja budućnosti

Za sve vas koji bi želeli da uplovite u programerske vode, a da u celom procesu ne izgubite glavu – sastavili smo listu 6 najp...

Podeli na mrežama