← Nazad

Kako napisati CV koji će svi želeti da pročitaju

Kako napisati CV koji će svi želeti da pročitaju

apr 2022.

CV predstavlja tvoju ulaznicu za intervju.

Zato… 

Nemoj da te mrzi da pročitaš smernice!

Dakle, došlo je vreme da napišeš CV?

Pišeš ga prvi put u životu ili si shvatio da tvoj trenutni CV plače za jednim apdejtom?

Bilo da tražiš praksu ili posao, prvi i najvažniji korak u celom procesu je da napišeš CV koji će čitaoca uspeti da zainteresuje i navede da baš tebe pozove na razgovor.

Pišemo ti na koje stvari bi trebalo da obratiš pažnju i budeš siguran da niko neće “baciti tvoj CV u đubre”.

CV NE TREBA BITI DUŽI OD DVE STRANE

Svrha CV-a je da natera regrutera (ili poslodavca) da poželi da te upozna kako bi saznao više o tebi. Nema potrebe da u CV-ju napišeš svoju celu životnu priču. Malo karikiramo, ali jasna ti je poenta.

Često se dešava da se za istu poziciju prijavi veliki broj ljudi. Ukoliko se prijavljuješ za praksu ili početničku poziciju, tu će uvek postojati jaka konkurencija.

Regruteri i poslodavci često nemaju vremena da prolaze kroz sve prijave. Za sedam sekundi odluče da li će pročitati CV ili ne.

Zato ne dozvoli da tvoj CV ne prođe “krug pre prvog kruga” i ostane nepročitan.

CV na jednoj stranici je idealan za one koji su na početku svoje karijere. Fokus treba da bude na obrazovanju, volonterskim aktivnostima i vannastavnim aktivnostima u kojima si učestvovao. Možeš još navesti i jezike koje govoriš, kurseve koje si pohađao i sl.

CV na dve stranice je za one koji već plivaju u poslovnim vodama. Međutim, ukoliko možeš sažeto da sumiraš svoju karijeru na jednoj stranici, to i učini.

CV MORA BITI PREGLEDAN

Odnosno, važno je da dobro razmisliš šta sve želiš da uključiš u svoj CV i shodno tome ga podeliš u nekoliko sekcija (obrazovanje, veštine, iskustvo,…). Naslove sekcija podebljaj i iskoristi veći font kako bi ih istakao.

Zašto?

Dobar dizajn CV-ja će omogućiti da regruter lako razume tvoje najvažnije veštine, iskustvo i kvalifikacije. Odnosno, da stekne pravu sliku o tebi.

Još jedan savet koji ti možemo dati je da podebljaš ključne reči u tvom CV-ju. Bio si na praksi u nekoj poznatoj kompaniji, volontirao u nekoj organizaciji, bio dosta aktivan tokom škole/ fakulteta? Učestvovao u nekom projektu? Ili možda govoriš nekoliko jezika?

Ako smatraš da bi te nešto moglo izdvojiti od ostalih kandidata – Podebljaj!

FOTOGRAFIJA ZA CV MORA BITI PRIKLADNA

Već godinama unazad se vodi rasprava o tome da li treba staviti fotografiju u CV ili ne. Činjenica je da u mnogim zemljama stavljanje fotografije kao i godine rođenja u CV nije praksa.

Fotografija u CV-ju nije obavezna i ne moraš je imati. Ona može da služi da upotpuni naš lični brend i da omogući regruteru da formira prvi utisak i sliku o nama.

U nekom od narednih blogova ćemo ispisati sve prednosti/mane stavljanja slike u CV.

Ukoliko se odlučiš da staviš fotografiju u CV, važno je da znaš neka nepisana pravila:

1) Fotografija treba da bude dobro osvetljenja (prirodno svetlo je najbolji izbor)

2) Važno je odabrati jednostavnu pozadinu (idealne pozadine su jednobojni zidovi)

3) Poželjno je da fotografija bude “headshot” (fotografija gde se vide samo lice i ramena)

4) Klasična poza za CV fotografiju je sledeća: ramena opuštena, brada podignuta prema kameri, gornji deo tela okrenut dijagonalno, dok glava ostaje okrenuta prema kameri

NAVESTI OBRAZOVANJE I ISKUSTVO OBRNUTIM HRONOLOŠKIM REDOSLEDOM

Tvoja poslednja pozicija je najrelevantnija i zato treba da je navedeš kao prvu u svom CV-ju. Isto važi i za obrazovanje koje si stekao do trenutka pisanja CV-ja.

Kada navodiš pozicije na kojima si bio, navedi naziv svake pozicije, poslodavca i vremenski period, odnosno od kada do kada si bio na svakoj poziciji.

U svom CV-ju možeš još navesti i ključne odgovornosti i dostignuća na svakom radnom mestu. Pojačaj svaku tačku snažnim glagolima i brojkama da bi podržao svaku tvrdnju.

Šta da staviš ako nemaš radnog iskustva?

Sve što si radio tokom srednje škole i/ili na fakultetu, a što bi moglo na neki način da istakne tvoje vrline. Volontiranje, prakse, humanitarni rad, honorarni rad, grupni projekti i sl.

Svakako, ukoliko se prijavljuješ za praksu, prirodno je da u CV-ju nemaš mnogo (ili ništa) radnog iskustva.  Neka ti fokus u tom slučaju bude na formalnom obrazovanju i veštinama koje poseduješ.

IZBEGAVATI PRETERANO KORIŠĆENJE POPULARNIH FRAZA

Timski igrač. Motivisan. Proaktivan. Dobar i vredan radnik. Organizacione i komunikacijske sposobnosti. Mogućnost obavljanja više zadataka.

Regruteri i poslodavci ove fraze znaju napamet.

Zato se trudi da tvoj CV bude samo tvoj CV. Uvek je bolja opcija da popuniš CV zanimljivim detaljima vezanim za, na primer, projekat u kojem si učestvovao ili zadacima koje si obavljao tokom volontiranja/prakse.  

Stavi se u poziciju regrutera. Šta bi pomislio da ugledas već 100 puta viđen spisak nečijih “vrlina”?  

PRILAGODITI CV SVAKOM POJEDINAČNOM OGLASU

Pročitaj oglas od početka do kraja, temeljno. A onda ponovo pročitaj. A možda i treći put.

Prilagođavanje CV-a podrazumeva isticanje onih delova CV-a koji najbolje odgovaraju opisu posla. Odnosno, potrudi se da u CV uključiš sve ono što je zaista od važnosti za poziciju za koju se prijavljuješ i da to nekako i istakneš. Zapravo, poenta je da osobi koja čita tvoj CV skreneš pažnju i kažeš joj “Hej, pogledaj zašto sam baš ja prava osoba!”

Ali…razmisli. 

Ukoliko si tek navršeni student i ne poseduješ radno iskustvo kao npr. finansijski analitičar, a prijavljuješ se za tu poziciju, verovatno nije loša ideja da u CV uključiš poslove koje si radio tokom studija, a koji nemaju dodirnih tačaka sa finansijskom analizom.

Zašto? 

  1. Time dokazuješ da si vredan, odgovoran, dobro upravljaš vremenom 
  2. Možeš da napišeš šta te je konkretan posao naučio i objasniš kakav uticaj je to iskustvo imalo na tebe

Prilagođavanje CV-ja možda zvuči naporno, posebno ukoliko se prijavljuješ na veliki broj oglasa, ali može biti ključno. 

FORMATIRANJE CV-JA

  1. Izbegavaj da ti naslov CV-ja bude “Biografija” ili “CV”. Ovakav naslov samo zauzima dragoceno mesto. Umesto toga, neka ti naslov bude tvoje ime i prezime (ispiši ga najvećim fontom).
  2. Izaberi font koji je lak za čitanje i prija oku. Odnosno, izbegavaj kitnjaste fontove. Najbolji izbor su Arial, Calibri i Times New Roman. Izaberi veličinu fonta između 10 i 12. Proveri da li su fontovi i veličine fontova dosledni kroz ceo dokument.
  3. Koristi jasne razmake za odvajanje sekcija, kao i tačke za nabrajanje kako bi tvoj CV bio pregledan. Tako ćeš biti siguran da će osoba koja čita brzo naći ono što je najviše zanima i zaista to i pročitati.
  4. Naziv dokumenta: Ime-Prezime-CV. Nemoj da rizikuješ da ispadneš neprofesionalan slanjem dokumenta pod nazivom New Microsoft Word Document (24) i slično. 
  5. Sačuvaj dokument kao PDF fajl kako bi bio siguran da može biti otvoren i pročitan na bilo kojem uređaju (osim ako je u oglasu naglašeno drugačije).

Da sumiramo:

1. CV dugačak 1-2 stranice

2. Pregledan CV, podeljen u sekcije

3. Prikladna fotografija

4. Poslednje iskustvo staviti kao prvo

5. Popularne fraze smanjiti na minimum

6. Prilagođen CV

Ukoliko želiš da se upoznaš sa konceptom dizajniranja CV-ja, sajtovima na kojima možeš besplatno da napraviš svoj CV, kao i vizuelnim primerima na koje možeš da se ugledaš, to možeš učiniti OVDE.

Nadamo se da ti je ovaj članak bio od pomoći.

Do sledećeg čitanja,

Tvoj EasyPass.

Preporučeni članci

MUDRO postavljanje ciljeva

maj 2024.

MUDRO postavljanje ciljeva

Bilo da tražiš praksu ili posao, prvi i najvažniji korak u celom procesu je da napišeš CV koji će čitaoca uspeti da zainteresuje i n...

Kako započeti učenje?

mar 2024.

Kako započeti učenje?

Bilo da tražiš praksu ili posao, prvi i najvažniji korak u celom procesu je da napišeš CV koji će čitaoca uspeti da zainteresuje i n...

Introvertna deca – pomozite im da vide da nema ništa loše u tome

jan 2024.

Introvertna deca – pomozite im da vide da nema ništa loše u tome

Bilo da tražiš praksu ili posao, prvi i najvažniji korak u celom procesu je da napišeš CV koji će čitaoca uspeti da zainteresuje i n...

RASUTA PAŽNJA – DA LI VAM JE TO POZNATO?

nov 2023.

RASUTA PAŽNJA – DA LI VAM JE TO POZNATO?

Bilo da tražiš praksu ili posao, prvi i najvažniji korak u celom procesu je da napišeš CV koji će čitaoca uspeti da zainteresuje i n...

Podeli na mrežama